Palstonvuori, Jyväskylä

Jyväskylän Palstonvuorelta löytyy siirtolohkare ja luola. Tieto tästä paikasta tuli meille puskaradion kautta. Olimme aikaisemmin Tommin kanssa käyneet ihan mestoilla, Pöttövuoren tunnelisssa, ja nyt selvisikin että lähettyvillä on oikeasti vielä luola. En ole koskaan käynyt mönkimässä missään luolassa täällä kotosuomessa, joten olihan se testattava. Palstonvuorta ei löydy vielä Google Mapsista ja aika vähän mitään artikkeleita siitä löytyy muutenkaan. Mukava siis lähteä seikkailemaan vähän johonkin vähemmän tunnettuun paikkaan ja vieläpä näin lähelle, aivan kotikulmille.

Jätimme auton parkkiin lähellä olevalle tienpätkälle ja suunnistimme metsän kautta Palstonvuorelle. Heti laelle päästyämme spottasimme hyvät polut, joita seuraamalla löytyi siirtolohkare ja sen jälkeen luola. Takaisin päin tultaessa huomasimme, että ihan auton viereen olisi vienyt kätevä polku, eikä suunnistukselle olisi ollut edes tarvetta.

Siirtolohkare oli helppo spotata ja sen päälle veivät kätevät tikkaat. Luola sen sijaan vei hetken löytää, mutta sekin löytyi lopulta helposti, kun etsi maastosta köyttä. Luolan molempiin suihin vei köysi. Luola oli sellainen malliltaan, että ilman kapuamista sinne ei päässyt pois eikä sisään.

Luolan jälkeen kävimme vielä tutkimassa kallioseinämän ja päätimme ottaa viimeiset adrenaliinipiikit ja boulderoimme sen ylös. Kuvassa referenssinä meidän musta reppu alhaalla. Lähdettyämme mestoilta huomasimme vielä Maastokartoista, että lähellä olevalla rannalla olisi ollut laavu. Harmitti, ettei tajuttu käydä tsekkaamassa sitä, mutta ehkä ensi kerralla! Paikka oli niin mukava fiilikseltään, että ryhdyttiin suunnittelemaan sinne riippumattojen kanssa yöpymistä.

2 Comments

  1. Kaikki tuollaiset luolat ja tunnelit on kyllä tosi kiinnostavia. Itseäni kiinnostaa sekä luonnon että ihan ihmisen rakentamat tunnelit ja myös erilaiset ROV-työt. Tuolla Palstonvuorella ei olekaan tullut käytyä, pitää laittaa paikka ensi kesäloman listalle.

    Tykkää

    1. Niin on, niissä on jotain ihan käsittämättömän jännää. Tuo Palstonvuorien luola on lyhyt ja mukavan hankala kavuttava. Paikka on käymisen arvoinen, vähän ug-mesta. Siellä on jotenkin todella hyvä fiilis. Ehdottomasti kesäkohteena, tähän luolaan ei pääse sisälle mitenkään kun on lunta maassa. Hyvää reissua ensi kesälle!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s