Mitä mukaan päiväretkelle?

Ystäväni pyysi selkeää tekstiä siitä, mitä retkeilystä innostuneen tulisi omistaa, että voisi lähteä mukavalle päiväretkelle seikkailemaan. Mitkä olisi ne tärkeimmät jutut, ettei vahingossa tulisi hankkittua mitään ylimääräistä tai turhaa?

Lähdetäänpä liikkeelle ihan sellaisesta ajatuksesta, että olet jo retkellä, kun astut luontoon. Siihen yksinkertaisimmillaan tarvitset vain itsesi, et mitään muuta. Voit vaikka kuljeskella polkuja alasti paljasjaloin, se on jo retki. Varusteet kuitenkin helpottavat elämää. Kengät estävät kiviä ja oksia pistelemästä jalkoihin ja vaatteet pelastavat auringolta, itikoilta, kylmältä ja poliisiasioinnilta.

Varustus riippuu täysin siitä, millainen retki on tulossa. Huolellinen retken suunnittelu on aina yksi osa retkeilyä ja se voi olla melkeinpä yhtä mukavaa, kun oikea seikkailu paikan päällä. Kohde ja reitin pituus määrittävät varustuksen. Päivän mittaisille pikkuretkille on mahdollista tehdä suhteellisen toimiva pakkauslista kohteesta ja lämpötilasta huolimatta, kun huomioon ei tarvitse ottaa yöpymisen tuomia kikkailuja ja monen päivän selviytymisiä. Päiväretkillä selviät huomattavasti vähemmällä varustuksella.

Huolimatta säästä ja maastosta, kokosin yhteen päiväretkille tarvittavat varusteet, eli olkaapa hyvä, pakkauslista päiväretkelle.

Näitä kamoja kannan itse mukana. Perus syksyn/alkutalven päiväretkeilykamat ilman eväitä. 30L rinkka, vesipullo, termospullo, järkkäri, kuoritakki, taukotakki eli untuvatakki omassa pussissaan, istuinalusta, otsalamppu, tulitikut ja sytkäri, vessapaperi ja puukko. Evääksi tähän messiin nappaisin muutaman leivän ja patukan.

Päiväreppu, tilavuus 20-30L

Repun sisältö

 • Käynnykkä (akku täynnä ja kosteudelta suojassa)
 • Eväsleivät
 • Juomapullo
 • Vessapaperi
 • Muutama eväspatukka (suklaapatukka, protskupatukka, pähkinäpatukka)
 • Termospullo: kuumaa juomaa tai pelkkää kuumaa vettä, tälle ei tarvetta, jos et juo kuumia juomia tai syö lämmintä ruokaa
 • Istuinalusta
 • Taukotakki (syksylle, talvelle ja keväälle, kylmemmille kesäpäiville ja illoille)
 • Kuoritakki, sadetakki tai sadeviitta
 • Tulentekovälineet ja puukko (tulentekovälineet minigrip-pussiin kosteudelta suojaan)
 • Kuksa tai muu kuppi, esim. termarin kansi ja luha (eväsleipien kanssa tarvitset vain kupin, valmiiden retkiruokapakkausten kanssa tarvitset lisäksi luhan)

Muut ehkä tarpeelliset, mutta eivät pakolliset

 • Talvi/syksyretkeilyyn otsalamppu (kätevä vempele, mutta myös kännykän valolla pärjää)
 • Kesäretkeilyyn aurinkolasit, aurinkorasva, hyttysmyrkky ja lippis/muu päähine (ilmankin pärjäät, mutta helpottavat elämää)
 • Roskapussi (itse laitan roskat aina esimerkiksi tyhjentyneeseen leipäpussiin)
 • Henkilökohtaiset lääkkeet, ensiapupakkaus ja hygieniatarvikkeet (en kanna mukana päiväretkillä, mutta olisi suositeltavaa)

Jos halutaan lähteä hifistelemään ja syödä lämmintä ruokaa reissussa, tarvitaan siihen retkikeitin ja astia (esim. kahvipannu tai kattila), jossa keittää vettä. Tällä systeemillä voidaan keittää myös nokipannukahvit paikan päällä. Jos otat mukaan retkikeittimen ja pannun, et tarvitse mukaan termospulloa. Termospullolla voit valmistaa lämpimän retkiruoka-aterian, sillä voit termospullolla kantaa mukanasi lämmintä vettä. Itse otan fiiliksestä riippuen mukaan joko retkikeittimen ja kahvipannun tai sitten vaan pelkän termospullon valmiilla kahvilla. Lämmin ruoka ei minulle ole päiväreissulla välttämätön, syön mielelläni voileipiä. Taasen vaelluksilla lämmin ruoka nousee arvoon arvaamattomaan.

Kuorivaatteet ovat kalliita ostaa ja niille ei ihan aina ole käyttöä. Pääosin ne majailevatkin repussa, kunnes sade yllättää. Kesällä pieni vesisade ei haittaa, mutta syksymmällä sade voi olla kylmää kyytiä. Onneksi päiväretkillä illaksi pääsee kotiin ja märät kamat saa vaihdettua kuiviin. Pidemmillä vaelluksilla ei ole varaa kastua, sillä vaatteita ei pysty aina kuivattamaan ja palelu on riski. Vaellukselle kuorivaatteet ovat ehdottomat. Päiväretkillä pärjää joten kuten vettä pitävällä takilla tai sadetakilla, jos sadetta ei ole luvattu ihan taivaan täydeltä.

Taukotakki saattaa kuulostaa hassulta uusille retkeilijöille eikä kukaan päiväretkiystävistäni ole pakannut sitä reissuille mukaan. Kävellessä epätasaisessa maastossa kehon lämpötila nousee ja kävellessä vaatetuksen taso voi helposti olla paljon kevyempi kuin paikallaan ollessa. Hiki nousee pintaan ja heti pysähtyessä alkaa palella. Muutaman minuutin pysähdyksistä vielä selviää ilman takkia, mutta jos lämpötila on lähellä nollaa tai sen ali, kannattaa takki vetäistä heti ensimmäisenä pysähtyessä niskaan. On turhaa ja typerää palella.

Fjällräven Kånken on mukavan pieni reppu päiväretkille, mutta selkä ei sen kanssa kestä kävellä yli paria tuntia pidemään. Kolme kertaa halvempi Trekmatesin pikkurinkka ajaa asian paljon paremmin.

Mitä päälle?

Retkivaatevarustus

 • Hyvät kengät
 • Retkeilyhousut (mitkä tahansa mukavat housut kelpaavat)
 • Pitkähihainen (fleece paras, mutta mikä tahansa käy)
 • Takki (mikä tahansa hitusen tuulta pitävä takki käy)
 • Tuplasukat tai vaellussukat (jos kilsoja taittuu paljon ja maasto on epätasaista, voit tällä välttää hiertymät – kaksi puuvillasukkaa päällekkäin toimii vaellussukkana)
 • Loppusyksystä ja talvella aluskerrasto vaellusvaatteiden alle

Kun selässä on vähemmän painolastia kuin vaelluksilla, saattaa pärjätä heppoisemmilla kengillä. Itse olen selvinnyt muutamat päiväreissut ja lyhyet vaellukset lenkkareilla. Hankaluudet alkavat vasta sitten, kun selässä on +15kg painoa ja maasto on märkää ja liukasta. Lenkkareissa ei ole pitoa ja pohja on pehmeä ja muljuu jalan alla. Juoksuun lenkkari on toimiva kenkä, mutta patikointiin ei. Lenkkareita pätevämmät kengät olisivat tässä tapauksessa polkujuoksukengät, retkeilykengät tai vaelluskengät. Lopulta kuitenkin mitkä tahansa kengät sopivat päiväretkille, kunhan kengissä on pitävä pohja ja sillä on hyvä kävellä epätasaisessa maastossa.

Vaatteissa tärkeintä on, että ne eivät hierrä ja ovat mukavat päällä. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, kävellessä keho on lämpimämpi ja kävelyvarustus voi olla sellainen, että pysähtyessä tulee vilpoinen. Jos kävelytahti on todella hidas ja aikeena on olla jopa enemmän paikoillaan, kannattaa varustus ottaa sen mukaan, eli paksummin päälle, niin että paikoillaan pärjää. Ota mukaan mielummin liikaa vaatetta, kuin liian vähän. Aina voi pukea jotain pois päältä, jos on kuuma. Kokemuksen kautta oppii pukeutumaan erilaisiin olosuhteisiin. Jotkut kestävät kylmää paremmin kuin toiset, vaatekerta mitä on minulle sopiva, voi olla sinulle kylmä tai kuuma.

Vaellus ja retkeily ei ole ydinfysiikkaa ja helposti pärjää millä varustuksella tahansa. Kokemuksen karttuessa huomaa, millaisia oikeita tarpeita on reissussa. Tyhjästä voi aloittaa helposti, tärkeintä on, että lähtee. Röytämällä oppii ja kikkailemalla selviää.

2 Comments

 1. Mainio tiivis kooste! Hyvä avaus, että ei retkeilyyn tarvita muuta kuin henkilö itse ja retkikohde. 😀 Itse en ota päiväretkille useinkaan mukaan sadevaatteita, ellei ole tosi kylmä, kun päivän päätteeksi pääsee vaihtamaan kuivaa päälle. Sen sijaan ensiaputarvikkeet (joskin hyvin karsitut päiväretkien kohdalla), otan aina mukaan, koska niitä tietysti aina tarvitsee juuri silloin, kun ne eivät ole mukana.

  Tykkää

  1. Kyllä vaati hetken miettimistä että mitä sitä aina pakkaa mukaan. 😄 Ensiaputarvikkeet on varmaan sama juttu, kun sadekamat. Kun kantaa niitä mukana, niin ei ole tarvetta, mutta jätäppä ne kerran kotiin niin itku tulee 😂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s