Talviretkeilyvalmistelut Kolille

Matkaan lähdetään huomenna iltapäivästä. Uuni hurisee ja kuivattelee ruokia. Vielä olisi jäljellä ainakin kaksi pellillistä kuivatettavaa ja yhden kasvissosekeiton teko ja sen kuivaus. Kamoja en ole vielä uskaltanut koepakata rinkkaan, kun tiedän että ne eivät mahdu. Äitipuoleni lainasi muutama viikko sitten hänen Joutsenen makuupussinsa retkelleni. Tänään isäpuoleni toi minulle lainaan hänen lämpimät vaatteensa, takin, housut ja rukkaset. Äiti oli valvonut viime yönä ja miettinyt miten me selvitään, mummolle en uskaltanut edes kertoa. Tommi on katsonut jo kolmeen kertaan säätiedotusta. Reissu on sinällään aika kesy, yövytään kaksi yötä ulkona pakkasessa ja kaksi yötä sisällä lämpimässä. Viimeisenä kokonaisena päivänä mennään laskettelemaan ja muut päivät retkeillään.

Ulkona nukuttaviin öihin on luvattu -20 astetta pakkasta. Se onkin sitten se juttu, mikä tekee tästä vähän kreisimmän aloituksen tällaiselta talviretkeilyn keltanokalta.

Minullahan ei ole aikaisempaa kokemusta ulkona nukkumisesta talvella. Ei oikeastaan ole edes omia varusteita sellaiseen meininkiin. Itseasiassa ainut kelpo varuste tähän talviretkeilyyn on juuri ostamani Thermarestin Neonair Xtherm, jonka pääsen nyt testaamaan tositoimissa. Ulkona nukuttaviin öihin on luvattu -20 astetta pakkasta. Se onkin sitten se juttu, mikä tekee tästä vähän kreisimmän aloituksen tällaiselta talviretkeilyn keltanokalta. Mutta, jostakin se on aloitettava ja varmaan ekalla kerralla homma on sen verran shokki, että ei ole väliä onko pakkasta kymmenen vai parisenkymmentä. Noh, ehkä on mutta nyt mennään eikä meinata. Voihan sitä hätätapauksessa keskeyttää koko homman ja ajaa takaisin kotiin. Neljä tuntia.

Alotin muutama päivä pakkaamaan ja niinpä pieni yksiöni on ollut kuin pommin jäljiltä. Kävimme eilen kaupassa ostamassa retkieväät. Päätimme siis tällä kertaa ostaa valmiit snäksit eli protskupatukat, suklaapatukat, rusinat etc. ja muuten valmistaa itse ja kuivattaa lämpimät ruokamme. Neljän yön eväisiin meni yhteensä 90€. Alla olevassa kuvassa on muutama etukäteen ostettu tuote eli realistinen hinta tälle setille olisi 100€. Se olisi noin kympin per päivä per henkilö. Säästää olisi voinut valmistamalla itse suklaa- ja protskupatukat mutta tehdään se sitten ensi kerralla. Otettiin mahdollisimman paljon kaikkea erilaista. Vaihtelu voi tuoda yllättävää ilostusta kylmiin retkipäiviin.

Menumme sisältää seitsemän lämmintä ruokaa, jokaiselle kokonaiselle päivälle kaksi. Mukaan tulee eväsleipiä ja paljon snäksejä. Jokaiselle päivälle on suklaapatukka ja protskupatukka. Juomaksi on kahvia, kofeiinitonta teetä, kaakaota ja keittoa. Inhoan juoda kylmää vettä, niin on mukavaa kun voi juoda lämpimiä juomia. Aamupalaksi on perinteisesti kaurapuuroa kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä.

Reissun lämpimät ruuat 7kpl

  • Pussinuudelit, kasvikset ja tofu
  • Perunamuussi ja tonnikala
  • Valmiit pussiruuat (jäi edelliseltä reissulta)
  • Bataattikeitto ja nyhtökaura
  • Kuivattu hernekeitto ja soijarouhe
  • Kalaa, riisiä ja kermakastiketta
  • Kauramix, Beanit ja pikarisii

Kasaan kahmivani varustus alkaa olla jo hyvällä mallilla. Ainut asia, mistä nyt olen huolissani, on varpaideni kylmettyminen. Äiti ehdotti vanhan kansan niksiä eli villasukkien vetämistä kenkien päälle. Sitä aion kyllä kokeilla jos alkaa paikat jäätyä. Jaaa itseasiassa olen myös huolissani toisestakin asiasta, siitä, että miten ihmeessä saan kamani mahtumaan rinkkaan. Ahkion kanssa ei olisi mitään ongelmaa, mutta Kolin suurten korkeuserojen vuoksi tunturisuksilla lähtö ei onnistu. Kai se on jotain ihme virityssysteemejä keksittävä rinkan ulkopuolelle, että saa kaikki ulkovarusteet mahdutettua mukaan.

Fiilis on kuitenkin hyvä! Mitä se elämä olisi ilman jännitystä ja hulluutta. Sitä paitsi, nämä lainavaatteet on hemmetin lämpimät! Ne on viimeinen ase kylmyyttä vastaan. Varmasti liikkeessä selviää ja voi tulla vähän hikikin, vaikka sitä vältellään, mutta paikallaan ollessa voi olla vilu. Olen vielä itse ihan jäätävä palelija, vaikka se onkin ehkä vähän helpottanut avantouinnin myötä. Kiva lähteä vähän testaamaan rajojaan ja tehdä muutakin kuin olla oravanpyörässä kiinni. Raporttia siis tulossa, palaillaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s