Olen käyttänyt muutaman vuoden ajan aktiivisesti Gossamer Gearin Mariposa -kevytretkeilyrinkkaa. Se on ollut mukana kaikilla vaelluksilla viimeisen kahden vuoden ajan ja myös muutaman viikon Euroopan interrail-reissulla viime kesänä. Kovassa käytössä rinkka on tullut tuttuakin tutummaksi ja sen ominaisuuksiin on perehdytty tarkasti. Tämä artikkeli kertoo omat kokemukseni Gossamer Gearin Mariposa -rinkasta.

Rinkan ominaisuudet

Gossamer Gear Mariposa on alle kilon painoinen kevytretkeilyrinkka. Sen tilavuus on yhteensä 60 litraa. Rinkalla voi valmistajan mukaan kantaa mukavasti vielä karvaa vaille 16 kilon kuormaa. Rinkassa on useita taskuja, pieniä lenkkejä, pehmustetut olkaimet ja lantiovyö. Rinkka on valmistettu 100 ja 200 denierin Robic-nailonkankaasta. Gossamer Gear Mariposa on voittanut useita palkintoja ja rinkka on tunnettu siitä, että sitä on erittäin mukava kantaa.

Gossamer Gearin Mariposa ei ole täydellinen, mutta pitkällisen etsinnän ja arvostelujen syynäksen jälkeen en onnistunut löytämään mitään muuta rinkkaa, joka sopisi minulle ja täyttäisi haluamani kriteerit. Rinkka on kevyt, siinä on tarpeeksi taskuja ja se on sopivan kokoinen. Sitä on hyvä kantaa ja sitä voi tarvittaessa jonkin verran ylipakata, hihnat säätövaralla antavan sen verran myöten.

Gossamer Gear Mariposan äärimmäistä kantokykyä testattiin kahden viikon interrail-reissulla Euroopassa

Rinkan muotoilu on unisex. Olen aikaisemmin omistanut naisille tarkoitetun rinkan ja tuntui, että välillä kädet puutuivat repun olkainten muotoilun vuoksi. Olen harteikkaampi mitä keskiverto nainen ja koen, että miesten yläkropalle tarkoitetut olkaimet sopivat minulle paremmin.

Mariposaa saa kolmessa eri koossa ja sen paino vaihtelee valitun koon ja lantiovyön mukaisesti, mutta siten, että kaikkien rinkkojen paino on alle kilon. Koko valitaan selän pituuden perusteella ja itse suosittelen ottamaan rinkan koon ennemmin alakanttiin, kuin yläkanttiin. Jokaisen koon mukana tulee keskikokoinen lantiovyö, S-ja L-koon lantiovyöt täytyy ostaa erikseen. Rinkan paino vaihtelee välillä 811 – 955 grammaa. Oma S-kokoinen rinkkani painaa M-kokoisen lantiovyön kanssa 834 grammaa.

Rinkka on kevyt, ohutrakenteinen ja muotoiltu leveäksi, ennemin kuin korkeaksi. Siitä pidän erityisesti, sillä korkeat rinkat olen kokenut epämukaviksi. En tiedä mikä minulla on korkeiden rinkkojen kanssa mennyt pieleen, mutta tuntuu, että ryhtini on aina niiden kanssa vähän etukenoinen, vaikka koitan kaikkia mahdollisia säätöjä. Lisäksi, en pidä siitä että takaraivoni hakkaa rinkkaan kun härväilen menemään.

Rinkan tilavuus on yhteensä 60 litraa, joka tarkoittaa siis koko rinkan tilavuutta eli se sisältää rinkan kaiken pakkaustilan, mukaan lukien taskut. Rinkan sisus imaisee yhteensä 36 litraa ja kaikki seitsemän taskua tuovat loput 24 litraa tilavuutta. Monet valmistajat ilmoittavat tilavuuden siten, että se on rinkan sisuksen tilavuus ja taskut ovat tähän litroja päälle, joita ei ilmoiteta kokonaistilavuuteen.

Rinkassa on käytetty Over-the-Top -sulkusysteemiä, jolloin sitä voi hiukan ylipakata, remmit antavat sen verran armoa. Rinkan läpästä löytyy vetoketjullinen tasku. Tätä sulkusysteemiä on kuitenkin moitittu, enkä itsekään ole sen fani.

Vajaaksi pakattu Gossamer Gear Mariposa värissä Varporwave

Mariposa on mitoitettu niin, että sen sisään mahtuu karhukanisteri, mutta sillehän ei ole Suomessa tarvetta. Oletan, että juuri tämän karhukanisterin vuoksi rinkka olisi suunniteltu ennemmin leveäksi, kuin korkeaksi. Mariposan taskut on suunniteltu isoiksi, eli sopivan kokoisiksi. Lantiovyön vetoketjullisiin taskuihin mahtuu hyvin naposteltavaa ja vaikkapa isommanpuoleinen älypuhelin. Rinkan etupuolelta löytyy vielä Mesh-tasku, johon saa kosteat retkeilykamat kuivumaan.

Rinkan sivutaskut ovat isot. Toiselta puolelta löytyy yksi iso ja syvä tasku, toiselta puolelta taas kaksi matalampaa. Tämä on ollut kuvausreissuilla erittäin kätevää, kun saan toiselle puolelle juomapullon hollille siten, että nappaan sen vauhdissa käyttöön ja toiselle puolelle saan ison termospullon ja kameran jalustan. Tähän isompaan syvään sivutaskuun saan vaihtoehtoisesti pakattua vaikkapa haitaritaiteltavan makuualustan.

Huom! Gossamer Gearin sivutaskuissa ei ole vetoketjua, eikä minkäänlaista sulkusysteemiä tai muuta viritystä, että tavarat pysyisivät varmasti turvassa. Itse en ole kokenut tätä ongelmaksi, mutta olen suhtautunut asiaan niin, että jos jotakin hukkaan niin sitten se on niin. Pakkaan matalat sivutaskut yleensä aina tiiviisti, että tavarat pysyisivät paremmin paikoillaan, enkä vielä mitään ole hukannut.

Gossamer Gearin vasen sivutasku on syvä, melkein koko rinkan mittainen.

Vaikka Mariposa on pelkistetty, löytyy siitä paljon säätöjä, taskuja ja itse hankittavia lisävarusteita. Rinkkaan saa ostettua erikokoisia lantiovöitä ja muitakin lisävarusteita, kuten joustavia sivuremmejä, vaellussauvan pidikkeitä, pack linereitä, lisätaskuja, hengittävämpää selkäpehmustetta ja niin edelleen. Rinkassa on 18 pientä lenkkiä, joihin saa kiinnitettyä lisävarusteita kuten ylimääräisiä remmejä tai pieniä karabiineja. Näitä lenkkejä on kehuttu yhdeksi rinkan parhaista puolista. Rinkasta löytyy vielä jäähakun ja vaellussauvojen alaosan pidikkeet, mutta yläosaan pidikkeet täytyy ostaa erikseen.

Rinkkaan ei ole perinteistä sadesuojaa, vaan käytän rinkan kanssa vedenpitäviä pakkauspusseja ja packlinereitä, joka mielestäni on turvallisempaa ja kätevämpää, kuin perinteisen sadesuojan käyttäminen, sillä perinteinen sadesuoja päästää veden läpi rinkan ja selän välistä.

Gossamer Gear Mariposa 60 -rinkan saa riisuttua erittäin pelkistetyksi. Rinkasta saa irti selkäpehmusteen, jota voi käyttää kätevästi istuinalustana, siitä voi irrottaa myös lantiovyön ja irti lähtee vielä viimeinekin ryhtiä antava osa eli rinkan kehikko. Jäljelle jää pelkkä kevyt ja löysä pussi.

Rinkka käytössä

Rinkassa ei ole isoja kulumisen merkkejä. Kangas on kestänyt hyvin, vaikka rinkka kohtaan en ole tuntenut mitään armoa. Sinne on survottu vaikka mitä säälimättömällä voimalla, myös teräväreunaisia kokkailuvälineitä. Periaatteisiini ei kuulu säästellä retkeilykamppeita reissussa, vaan ennemmin keskittyä niitten huoltamiseen sitten kotona. Kovalla reissulla ei edes riitä aivokapasiteettia taikka jaksamista tavaroiden varomiseen, vaan niiden kuuluu kestää ronskiakin käsittelyä.

Olen ostanut rinkkoja kaksi. Ensimmäinen vaaleanharmaanvihreä Gossamer Gear Mariposa osoittautui liian pitkäksi selkäosuudelta. Valitsin selän pituuden mittauksen mukaisesti M-koon, mutta vuoden sinnikkään käytön jälkeen aloin kallistua siihen, että rinkka taitaa sittenkin olla liian iso, sillä rinkka painoi hassusti pakaraa, vaikka olkahihnat kiristi niin tiukoiksi kuin oli mahdollista. Pienempi S-kokoinen rinkka oli omaan 165-senttiseen runkooni täydellinen.

Tuntuu, että rinkka nielee sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa, eikä tila ole vielä koskaan loppunut kesken. Vaikka rinkka on iso, toimii se myös väljemmästi pakattuna, kunhan kaikki pakattavat kamppeet asettelee hyvin paikoilleen eikä rinkkaa pakkaa liian vajaaksi. Tietyn pisteen jälkeen rinkkaa ei voi enää kiristää sulkusysteemillä pienemmäksi tai tiiviimmäksi, joten esimerkiksi kesän päiväreissuilla tämä voi olla aika löysä ilmestys.

Kun rinkkaan on tottunut, on se nopea käyttää enkä koe pakkaamisen olevan millään tapaa vaikeaa. Rinkassa on tarpeeksi taskuja, vetoketjullisia ja ilman. Kaikki retkillä käyttämäni tavarat ovat löytäneet omille paikoilleen eikä rinkassa ole mitään kummempaa moitittavaa, joka häiritsisi käytössä. Olen tykännyt Gossamer Gearin Mariposasta enemmän, mitä muista omistamistani rinkoista, kuten esimerkiksi Ospreyn anatomisesta rinkasta. Mariposa on monipuolisempi ja muunneltavampi siihen verraten. Lisäksi se on vähemmän jyty ja siinä ei ole mitään ylimääräistä, mitä Ospreyn rinkoista tuntui silloin aikoinaan löytyvän aivan liiallisuuksiin asti.

Yhdellä asialla Mariposa kuitenkin häviää Ospreyn rinkkamuotoilulle ja se on rinkan selkäosa. Ospreyn rinkat on rakennettu siten, että rinkan selkäosa ei ota jatkuvasti kiinni selkään. Gossamer Gearin Mariposassa näin ei ole, vaan rinkka on jatkuvasti kosketuksissa selän kanssa, jolloin niin sanotusti ilma ei selkäpuolella kierrä. Tämäkään ei käytännössä minua haittaa, vaikka se alkuun mietitytty, sillä hikoilen reissuillani muutenkin sen verran, että jos ei selkä ole hiessä niin sitten kaikki muu on.

Tommi pääsi testaamaan minulle liian isoa Mariposaa marraskuussa Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kolmen vuoren vaelluksella. Reitti on yhteensä 16 kilometriä pitkä ja Tommin lyhyt arvio rinkasta oli, että lyhyellä matkalla ihan mukavan tuntuinen kapistus. Kyseisen reissun jälkeen Tommi siirtyi käyttämään Gossamer Gearin Mariposaa kaikilla reissuilla.

Sen verran täytyy kuitenkin sanoa, että huolimattomalle pakkaajalle rinkka ei sovi, sillä rinkan muotoilu on täysin hengetön ja kaikki tavarat täytyy asetella huolellisesti paikoilleen ja yleensä vielä vähän sulloa, että ne asettuvat hyvin ja muotoilevat rinkan. Esimerkiksi puolisoni Tommi ei paljon tavaroita asettele ja rinkka on hänen käytössä suorastaan järkyttävän näköinen. Se ei ilmeisesti menoa haittaa.

Huolimattomalla pakkaajalla Gossamer Gear Mariposa on epäsiisti ilmestys

Gossamer Gear Mariposa yhteenveto aihealueittain

Mukavuus: Rinkalla kantaa hyvin painavaakin lastia. Omassa käytössä rinkka ei ole vielä koskaan ollut niin painava, että sitä olisi epämukava kantaa. Rinkassa on kuitenkin raahattu useita litroja vettä ja kaikkea muuta ei-kevytretkeilyroinaa.
Helppokäyttöisyys: Rinkassa ei ole mitään eriskummallista, mikä vaatisi aivotyötä. Ainoastaan pakkauksessa tulisi olla huolellinen, jos haluaa pitää rinkan kompaktina.
Paino suhteessa tilavuuteen: Rinkka on kevyt, vain 834 grammaa koossa S, mutta se ei ole kaikista kevyin tai pelkistetyin. Rinkka ei ole äärimmäisen kevytretkeilijän valinta. Rinkan rinkan kevyt paino tarjoaa hulppeat 60 litraa. Mariposa on kevyempi, mitä päiväretkireppuni.
Säädettävyys ja monipuolisuus: Rinkan saa ylipakattua, jolla lisää tilavuutta. Rinkassa ei ole valmiina kiinnityshihnoja, joissa voisi kantaa tavaraa rinkan ulkopuolella, mutta rinkkassa on kapeita ja pieniä kiinnityslenksuja sivuilla, joten on mahdollisuus omaviritteisiin ripustussysteemeihin. Rinkkaan saa erikokoisia lantiovöitä, jotka täytyy tilata erikseen, sillä rinkka sisältää valmiiksi M-kokoisen lantiovyön.
Kestävyys: Rinkka on kestänyt karskista käsittelystä huolimatta erittäin hyvin kaksi vuotta. Uskon tämän rinkan kestävän vuosia, mutta en tiedä kestääko se kymmentä vuotta normaalin sunnuntairetkeilijän käytössä, mitä rinkalta kuitenkin toivoisi. Taas olemme mielestäni tässä kevytretkeilyn ikuisuusongelmassa, voiko kevyt olla vuosikausia kestävää, eli ekologista?

Gossamer Gear Mariposa: mikä on hyvää ja mikä huonoa?

plussat

  • Kevyt, paino alle kilon
  • Rinkassa on ylipakkausvaraa sen verran, mitä Over-the-top sulkusysteemin remmit antavat myöten
  • Yksinkertainen, mutta ei liian pelkistetty
  • Erittäin mukava kantaa, ja hyvä kantaa myös painavampaa lastia ilman ongelmia
  • Rinkassa on sopivasti taskuja ja varustelenkkejä
  • Olkaimet leveät ja lantiovyö mukavan topattu, ei liikaa mutta tarpeeksi. Rinkka sopii omiin kehonmuotoihin
  • Värit ovat ankeat, mutta onneksi Gossamer Gear julkaisee silloin tällöin limited edition -erikoisvärejä, jotka on ihan ok.
  • Kallis, muttei törkeän ylihintainen, mitä jotkut kevytretkeilyrinkat ovat.
  • Sopii erittäin monipuoliseen käyttöön!

miinukset

  • Rinkka on todella muodoton, kerrassaan ruma säkki puolilleen pakattuna
  • Päätaskun sulkumekanismia on välillä raskas käyttää, rinkkaa ei halua availla huvikseen.
  • Suuri mesh-tasku rinkan etuosassa on todella suuri, liiallisuuksiin asti.
  • Rumat värivaihtoehdot. Inhosin sielutonta vaaleanharmaanvihreää rinkan väriä alusta asti, nykyinen violetti on ihan ok.
  • Rinkan läppätasku ja Over-the-top-sulkusysteemi muuttaa rinkan avaamisen ja sulkemiksen vaikeaksi, jos läppätaskuun on pakattu raskaita esineitä. Lisäksi taskuun on hankala laittaa kampetta, jos rinkka on liian täynnä tai pakattava esine on liian kolmiulottoinen.
  • Over-the-top sulkusysteemi ei ole kovin muunneltava, eli rinkan yläosaan ei saa viriteltyä mitään ylimääistä kantoon, eikä sillä saa kiristettyä rinkkaa tiiviimmäksi paketiksi, jos rinkan pakkaa reilusti vajaaksi.

Kokonaisarvosana: 4½ / 5

Rinkka on kevyt, tilava ja mukava kantaa. Sillä kuljettaa kivuttomasti myös painavampia varusteita. Se on sopivan kokoinen sulan maan vaelluksille ja talvisille päiväretkille. Lopultahan se on niin, että jokainen retkeilyvaruste on kompromissi. Tämä rinkka on oma kompromissini, mihin olen tyytyväinen. Niinkin tyytyväinen, että huomatessani ensimmäisen ostamani rinkan liian suureksi oman selkäni pituuteen nähden, ostin itselleni uuden samanlaisen, mutta selkäosaltaan pienemmän.

3 vastausta artikkeliin “Arvostelussa Gossamer Gear Mariposa 60l”

  1. Veli Matti Niskanen avatar
    Veli Matti Niskanen

    Hei, mitäs mahtaa tuommoinen selkäsäkki maksaa?

    Itseäni kiusaa se jos rinkka kastelee selän, vaikka muuten ei olisi hikinen kroppa, koska tauoilla alkaa helposti paleltaa.

    Tykkää

    1. Selkäsäkki, ai että 😄 Tuossa villimmässä värissä selkäsäkki maksoi 320 euroa ostettuna Eurooppalaiselta toimijalta suoraan, postikulut kaupan päälle. Sitten tuosta ekasta harmaasta maksoin 185 euroa ja siihen vielä kolmannes tulleja ja veroja päälle ja vielä postimaksutkin Suomeen elikkäs yhteensä 333 euroa. Huhhuh kun näin numeroiksi laittaa. Ja tuo ei tosiaan ollu kevytretkeilyrinkoista kalleimpia😅

      Tykkää

    2. Ja ainiin. Kyllä se selän kasteleminen voi hyvin häiritäkin. Ospreyltä löytyy muistaakseni semmonen kevytmalli, joka on vähän paremmin ilmastoitu selästä. Sit tais olla jossain dyneemakangasrinkassa kans semmonen systeemi, olisko ollu Z-pac.

      Mä palelen yleensä aina ja pidän kesälläkin untuvatakkia iltaisin ja tauoilla. Kans hikoilen aina ekana selästä ilman mitään rinkkoja, niin musta löytyy melkeen valmiiksi jo nuo huonot puolet 😆 Talvella taas ei tuu samaa efektiä ku tuntuu jotenki olevan niin paljon talvivaatteista kangasta välissä että hengittää paremmin, tai sitten oon jo tottunut.

      Jos jo nyt tietää että tulee häirittemään ni tuo voi olla vikatikki😄

      Tykkää

Jätä kommentti

LUE MYÖS NÄMÄ